Duurzaamheid

De duurzame beker

Een veel gestelde vraag aan ons en een mooie discussie voor bij het koffieapparaat. Wat is beter voor het milieu? Een mok (glas mag ook) of een wegwerpbekertje?
Het antwoord is helaas niet glashelder. Het hangt namelijk niet alleen af van waar je voor kiest, het gaat er ook om hoe je het gebruikt en weggooit.

Porselein of glas is het beste…. Toch?

Vaak is het snelle antwoord dat porselein (of glas) het meest duurzaam is voor je kop koffie, thee of water. Je gooit niet iedere keer iets weg dus levert het weinig afval op. Klopt helemaal. Alleen moeten ze die beker ook produceren en transporteren (gewicht). Het blijkt zelfs dat als je de milieu-impact van de productie over alle drankjes verdeelt dat de impact van een mok nagenoeg gelijk is aan en alle gebruikte wegwerpbekertjes bij elkaar.

En dan het gebruik zelf. De mok maak je regelmatig schoon. Niemand wil de volgende dag een kop koffie met aangeplakte koffieresten. Maar hoe maak je de mok schoon? Met koud water, heet water of ook nog met een beetje schoonmaakmiddel? Spoel je hem na iedere kop koffie even om? Allemaal keuzes die impact hebben op hoe duurzaam die beker nu precies is.

Dan toch maar karton…?

De markt ziet de kartonnen beker als een duurzaam alternatief voor de plastic wegwerpbekers. En in de basis klopt dat ook. Karton is gemaakt van hout en hout is een hernieuwbare grondstof. Als het dan ook nog FSC-gecertificeerd is weten we in ieder geval zeker dat er sprake is van verantwoord bosbeheer.

Alleen zit in de huidige kartonnen bekers nog een coating die voorkomt dat de beker gaat lekken. Deze coating kan zijn op basis van olie (PE) of op basis van een natuurlijke, biologisch afbreekbare, grondstof. Bijvoorbeeld maiszetmeel (PLA-coating). Het voorkomt een vies shirt, maar het zorgt er ook voor dat je te maken krijgt met twee aparte afvalstromen. Een voor het karton van de beker en een voor de, al dan niet biologisch afbreekbare, coating. Daardoor mag de beker niet bij het karton en moet deze in het restafval als de bekers niet apart worden ingezameld.

Huh, ho, wacht stop! Een beker met een biologisch afbreekbare coating mag toch bij het GFT-afval? Nee, helaas niet. Afval in de GFT-bak moet snel genoeg composteren of omgezet worden in BIO-gas in speciaal daarvoor ingerichte afvalverwerkingscentrales. De coating in de beker doet er langer over.

En plastic dan?

Voor plastic geldt dat het gemaakt wordt van een fossiele, niet hernieuwbare, grondstof. Het voordeel is dat de beker vaak uit 1 plastic soort bestaat en daardoor goed recyclebaar is, mits apart en schoon ingezameld en verwerkt. Alleen, weegt dit op tegen het gebruik van niet hernieuwbare grondstoffen en het feit dat plastic niet vergaat? Ook hier zijn de onderzoeken niet eenduidig over.

Wat kan jij doen?

Wat je ook kiest, er zijn wel mogelijkheden om de impact op het milieu zo klein mogelijk te maken. Wij geven graag een aantal tips:

  • Kies je voor een mok of glas? Spoel niet steeds om. Doe het alleen aan het einde van de dag.
  • Kies je voor de wegwerpbeker? Gebruik je wegwerpbeker meerdere keren.
  • Zamel de wegwerpbekers apart in en laat ze op de juiste manier verwerken
  • Koop bekers die FSC en CO2 neutraal gecertificeerd zijn

Meer weten over de oplossingen die wij aanbieden en wat het beste bij jouw organisatie past? Wij kijken graag samen met jullie naar wat de beste oplossing is voor jullie situatie.

Bron:
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/voorkom-afval/wegwerpbekertje-of-mok/

 

Meer Informatie

Crema en de kwaliteit van je koffie
Gezond leven met koffie, thee en water